Reizen met kinderen in trein: tips, tarieven en voorzieningen
Of je nu een uitstapje maakt naar opa en oma, of een avontuur plant naar de dierentuin, het reizen met kinderen per trein kan een leuke en handige manier zijn om samen op pad te gaan. Je hoeft je geen zorgen te maken over het verkeer of het vinden van een parkeerplaats, en kinderen vinden een treinreis vaak een leuk en spannend avontuur.
Op deze pagina staan een aantal praktische tips en informatie over de voorzieningen in de trein zodat je je treinreis goed kunt voorbereiden. Ook laten we zien hoe je voordelig met de trein kunt reizen met je kinderen.
Mag een kind gratis met de trein?
Kinderen tot en met 3 jaar reizen altijd gratis mee met de ouders of begeleiders en hebben ook geen eigen ticket nodig. Kinderen van 4 t/m 11 jaar oud mogen reizen met een Railrunner of een gratis Kids Vrij abonnement. In de tweede klas mogen kinderen ook zonder begeleider reizen met een Railrunner, in de eerste klas alleen met een volwassen (18+) begeleider. Voor kinderen vanaf 12 jaar gelden geen bijzondere regels; zij moeten een eigen ticket of ov-chipkaart hebben en betalen hetzelfde tarief als volwassenen.
Als een kind met een volwassen begeleider meereist geldt dat de begeleider minstens 18 jaar oud moet zijn. Een begeleider mag maximaal 3 kinderen meenemen.
Treintickets voor kinderen: Railrunner en Kids Vrij
Kinderen tot 12 jaar oud reizen erg voordelig mee in de trein. Er zijn twee mogelijkheden: een Railrunner of een persoonlijke ov-chipkaart met een Kids Vrij abonnement.
Een Railrunner is een ticket voor kinderen en kost 2,50 euro. Een Railrunner kan als e-ticket gekocht worden op de NS-website of bij de kaartautomaat op een ov-chipkaart geladen worden. Een Railrunner is de hele dag geldig in alle treinen binnen Nederland (ook treinen van andere vervoerders en een aantal internationale treinen). Kinderen mogen meereizen met een volwassen begeleider in de eerste en tweede klas, of zonder begeleider in de tweede klas.
Reis je vaker met kinderen, dan is een Kids Vrij-abonnement ook een optie. In dat geval bestel je een persoonlijke ov-chipkaart voor je kind (7,50 euro) en zet je hier het gratis Kids Vrij-abonnement op. Met dit abonnement mag een kind gratis meereizen met een volwassen begeleider, ook in de spits en in de eerste klas. Een kind mag niet zelfstandig reizen met een Kids Vrij-abonnement, dan heeft je kind een Railrunner nodig.
Hoe bestel je Kids Vrij?
Kids Vrij bestel je door een Kids Vrij-abonnement te bestellen op de NS-site. Als je kind nog geen persoonlijke ov-chipkaart heeft, kun je die voor 7,50 meteen meebestellen. Met een iDeal-betaling van 1 cent bevestig je je bestelling.
Na ongeveer 1 week kun je de persoonlijke chipkaart met Kids Vrij op je deurmat verwachten. Je kind checkt dan samen met jou in en reist gratis met je mee (of met een andere volwassen begeleider met een geldig treinkaartje).
Kids Vrij of Railrunner?
Beide opties zijn erg goedkoop. De belangrijkste verschillen zitten in de snelheid waarmee je een kaartje koopt en of een kind zelfstandig reist (zonder begeleider). Het bestellen van een persoonlijke ov-chipkaart met Kids Vrij kost ongeveer een week. Een Railrunner is direct te bestellen (als e-ticket) en meteen geldig.
Voorzieningen in de trein en op het station
Alle treinen van NS en de meeste treinen van regionale vervoerders zijn voorzien van wc’s. Deze kun je altijd gratis gebruiken, maar er zijn meestal geen speciale voorzieningen voor (jonge) kinderen.
De treinen in Nederland hebben geen speciale ruimtes voor kinderen, zoals in het buitenland soms voorkomt. Je kunt gewoon een plek zoeken. Wel is het slim om de stiltecoupé voorbij te lopen.
Hoewel een treinreis voor veel kinderen al een avontuur op zichzelf is, kan het slim zijn om wat extra vermaak voor onderweg mee te nemen. Bijvoorbeeld een tablet, boekjes, klein speelgoed of puzzels. Eten en drinken is in de trein toegestaan, dus neem gerust wat mee voor onderweg.
Kinderwagen mee in de trein
Je kunt zonder problemen een kinderwagen of buggy meenemen in de trein. Steeds meer treinen worden toegankelijk en hebben een gelijkvloerse instap. Bij oudere treinen kun je altijd je medereizigers vragen even te helpen met in- en uitstappen. Mocht je dit liever niet doen, dan kun je in de reisplanner zoeken op treinen met een gelijkvloerse instap door de optie Alleen toegankelijke treinen aan te zetten. Ook hebben de meeste stations een lift of een hellingbaan waardoor je een buggy niet de trap op hoeft te zeulen.
Een kinderwagen mag gratis mee, wel is het slim om deze op te klappen en onder of tussen de stoelen te zetten. Klap je de buggy liever niet in, dan kun je overwegen om op het balkon (bij de deuren) te gaan zitten.
Veiligheid in de trein en op het station
Reizen met kinderen in de trein is erg veilig, maar het is verstandig om een aantal zaken in de gaten te houden. Stap samen in en uit zodat de kans klein is dat de groep opsplitst. Vraag eventueel aan medereizigers die op het perron staan te wachten of je voor hun in mag instappen, en help kleine kinderen met instappen.
In de trein is het slim om in de gaten te houden waar je kinderen heen gaan. Maak duidelijke afspraken wanneer ze weer bij je moeten komen, als ze van je door de trein mogen lopen. Ook kan het verstandig zijn om je contactgegevens aan je kind mee te geven, mocht hij toch verdwalen of de trein missen. Spreek bijvoorbeeld van tevoren af dat je kind een conducteur opzoekt of (als je kind een eigen telefoon heeft) dat jullie elkaar kunnen bellen.